750 jaar windmolens

Op twee boerenkarren werd op de grote historische optocht van 15 juni 2013 de historie van 750 jaar windmolens uitgebeeld. Over het algemeen in de geschiedenis en ook in het nieuwe fraaie boek over onze stad hebben de windmolens onvoldoende aandacht gekregen.

Vrijwel vanaf het jaar 1263, het jaar dat wij in 2013 zo enthousiast vieren, heeft de stad Wageningen de windmolens gebruikt om o.a. graan te malen voor mens en dier, olie te persen voor verlichting en de zeepfabricage, hout te zagen tot planken, gerst te pellen tot gort, eikeschors te malen voor de leerlooierijen. En waarschijnlijk waren er nog meer functies die de windmolens konden uitoefenen. Buiten de kracht van de mens en het dier, waren hier op de veluwezoom natuurlijk ook de waterradmolens in bedrijf die als kleinschalige bedrijfjes graan konden malen en waren er ook de watermolens die lompen maalden voor de papierfabricage, waaruit later de bekende Renkumse papierindustrie uit is ontstaan. Bekijk hier de foto’s.