Molen 9

De Rosgrutmolen

de Markt/Hoogstraat

1599 – 1832.

Op de Hoek Hoogstraat-Boterstraat op de markt ten noordwesten van de kerktoren stond vanaf ca 1500 een Grutmolen.  De ruimte tussen de toren en de huizen was maar slechts enkele meters smal, zodat het daar vaak tochtte, vandaar de naam Stormsteeg.  Dit rosmolenpand lag ongeveer op de plek waar op zaterdag de stroopwafelman staat en waarschijnlijk nog dichter bij het plateau, waaronder de begraafplaats was, het Kerckhof.

Het huis heette in 1599 en in 1753 De Rosmolen. In 1757 heet het De Grutmeulen. In 1696 moet aan de stad erfpacht worden betaald, wat inhoudt dat het terrein eerder eigendom was van de stad.

Op de bovenstaande kaart staat deze Rosgrutmolen in het rode vakje met nr. 6.

Op 11 nov 1757 komt het voor Fl 1100 in bezit van Jan Jordens. Hij koopt “de schuer van het huijs en erff, uitkoment aan de Boterstraat en ’t Kerckhof met al ‘tgene bij de grutmolen is behouden en thans bevonden wordt.” In 1785 wordt dmv een publieke veiling verkocht aan Andries van Eldik en Rijkje van de Vijsel “het huijs en erff met de daar insijnde grutmolen aan de Hoogstraat op ’t hoek v d Boterstraat benevens nog een schuer en erff naast voorgaande perceel”

Mogelijk is dit de hertogelijke rosmolen die al in 1500 wordt genoemd samen met een waterradmolen. In 1500 komt de hertog van Gelre in bezit van de standerdmolen en  een rosmolen in de stad.

In 1832 bestond het nog. In mei 1940 is het pand verwoest door artillerievuur vanaf de Grebbeberg. 

Deze informatie is onderdeel van de 4,5 km lange wandeling ‘Op stap langs wind, water en paardenkracht, 6 eeuwen Wageningse molens’. Meer informatie over deze wandeling vind je op de website van Molenmarkt Wageningen. Hier vind je ook een plattegrond met daarop de route. De locatie van de volgende ‘molen’ op deze route is de ‘Rosgrutmolen’. Ga hiervoor naar Hoogstraat 4, de plaats van de QR-code bevindt zich daar op op het raam.