Rosgrut- en Pelmolen
Riemsdijkstraat
Onbekend – 1806
In een pelmolen werd gerst gepeld tot gort voor gortepap, een ander volksvoedsel. De gerst werd ontdaan van de harde schil van de gerstkorrel door de korrels met veel snelheid tegen een scherpe geperforeerde blikken plaat te schuren, waardoor de korrel geslepen werd. De grutterij en de pelmolen waren op de plaats van de flat op de foto achter het Rimsdickshuijs in een schuur gevestigd.
Op 11 april 1806 vond de verkoop plaats aan de heer Huijbert Nicolaas v Schalkwijk uit Utrecht voor
1500 gulden “Huis en erve met annexe schuur, grut- en pelmolen”. Het Rimsdicks Huys, lag tegen de wal aan en is in 1812 gesloopt. In de 16e eeuw waren Gilles van Riemsdijck en later Cornelis van Riemsdijck burgemeester van Wageningen. Mogelijk was het Rimsdickshuys de burgemeesterswoning. Het Rimsdicks Huys lag tegen de Wal en is in 1812 gesloopt.
Deze informatie is onderdeel van de 4,5 km lange wandeling ‘Op stap langs wind, water en paardenkracht, 6 eeuwen Wageningse molens’. Meer informatie over deze wandeling vind je op de website van Molenmarkt Wageningen. Hier vind je ook een plattegrond met daarop de route. De locatie van de volgende ‘molen’ op deze route is de ‘Rosgrutmolen’. Ga hiervoor naar de Markt, de plaats van de QR-code bevindt zich daar op de voet van de stenen bank bij de fontein.