Molen 7

Rosoliemolen

Hoogstraat 31

1676 – 1800.

Van de buitenkant kon je nooit zien dat binnen een rosmolen werkte en bovendien waren de rosmolens bijna altijd achterin het pand. Door de rondjes van het paard draaide het kroonwiel dat de diverse apparaten aandreef. In dit geval een olieslagwerk.

 Er wordt een verkoop genoemd in 1676  “schuer en olimoelen, voorts wat daar aan bij hoort” aan Mr. Johannes Verhel, rector van de Latijnse School. In de oliemolen werd raapzaad, hennepzaad en ook lijnzaad geperst tot de diverse oliesoorten met het olieslagwerk.

Na 1800 wordt er niets meer gehoord over rosmolenactiviteiten en wordt er daarna ruim 200 jaar brood   gebakken.  Eerst in de 19e eeuw door de familie Heijnekamp, daarna door de familie A. van  Dijk , vanaf 1934 de familie Van der Spek, die tevens in de Junusstraat, voorheen Broekstraat, de eerste Wageningse automatiek exploiteerde.  In 1977 nam de familie Langerak de bakkerij over. Opmerkelijk is dat ondergetekende daar jarenlang iedere week kwam om er  20 tot 30 balen meel loste, zeer waarschijnlijk op de plek waar de oliemolen stond!!!! Maar dat was toen nog onbekend.

Momenteel is in dit pand modezaak Norah gevestigd.

Deze informatie is onderdeel van de 4,5 km lange wandeling ‘Op stap langs wind, water en paardenkracht, 6 eeuwen Wageningse molens’. Meer informatie over deze wandeling vind je op de website van Molenmarkt Wageningen. Hier vind je ook een plattegrond met daarop de route. De locatie van de volgende ‘molen’ op deze route is de ‘Rosgrut- en Pelmolen’. Ga hiervoor naar Riemsdijkstraat 31 t/m 107, de plaats van de QR-code bevindt zich daar op de paal van het verkeersbord aan het begin van de straat.