De Rosgrut- en Mosterdmolen
Hoogstraat 26
1647β1891
In 1812 heeft Thomas Jordens in eigendom: Huis, erf en grutterij. Zoon Jan Jordens houdt naast de grutterij nog een veestapel en wagens: 2 merries, 6 koeien, 1 varken, 1 rijtuig, 1 kar en 1 stortkar.
In 1858 koopt G.Hooijer de rosmolen.
In de mosterdmolen wordt het mosterdzaad gemalen op een kleine maat molenstenen. Je hebt bruin en geel mosterdzaad. De mosterdzaad wordt fijn of grof gemalen en gemengd met azijn. Je kunt de mosterd pittig of zoet maken. Het malen van mosterdzaad geeft in tegenstelling tot meelsoorten een vochtige substantie, de basis voor de mosterd.
Op 23 juli 1891 zet G.Hooijer te koop: βde 2 huizen met ruim achterhuis, gelegen op den besten stand aan de Hoogstraat te Wageningen met uitgang in de Kapelstraat, waar wordt uitgeoefend een van ouds bekende grutters- en kruidenierszaak met grutterij en eest met daarbij een in werking zijnde mosterdmolen met rosmolen.β
De verkoop in 1891 vond plaats in Koffiehuis De Roos van Martinus de Roos. Foto achteringang Kapelstraat nr. 1. In 1920 zat Henri Bakker met automobielen in het pand Hoogstraat 26. In de Kapelstraat had hij ook een benzinepomp. Hij is bekend omdat hij ook een van de eerste Nederlandse vliegeniers was. Later werkte de Fa Hoefsloot van het beddenmagazijn in het pand.
Deze informatie is onderdeel van de 4,5 km lange wandeling ‘Op stap langs wind, water en paardenkracht, 6 eeuwen Wageningse molens’. Meer informatie over deze wandeling vind je op de website van Molenmarkt Wageningen. Hier vind je ook een plattegrond met daarop de route. De locatie van de volgende ‘molen’ op deze route is de ‘Rosoliemolen’. Ga hiervoor naar de Hoogstraat 31, de plaats van de QR-code bevindt zich daar op het raam.