Roskorenmolen van de Gemeente Wageningen
1580-1653
In de grote zaal van Loburg. Hoek Heerenstraat – Molenstraat was ook eens een Roskorenmolen.
Het waren roerige tijden in Wageningen in de 80-jarige oorlog en dat eiste zijn tol. De Magistraat van de stad realiseerde zich de kwetsbaarheid van de standerdkorenmolen aan de voet van de Berg. De bakkers moesten meel hebben om te kunnen bakken, voor als er iets met de molen gebeurde. De bevolking moest kunnen eten en dus liet de stad een roskorenmolen bouwen. In 1582 midden in de 80-jarige oorlog, werd de standerdmolen (zie 14) in brand geschoten. Na de oorlog in 1653, toen het weer rustig was, sloopte men de rosmolen en nam de standerdmolen het maalwerk weer over.
“Peter Henricksen betaelt hetwelck de errebeijders hadde verteert over het afbrecken van de rosmeulen.” De 80-jarige oorlog is voorbij. De naam “Molenstraat” herinnert aan deze rosmolen in de 16e en 17e eeuw.
Mortier begint een smederij in 1911-1926. W. Viets vergroot in 1930 tot IJzer & Staal.
Jack Nijeboer huurt het pand in 1975 en legt een extra vloer in het hoge pand.
Biboog- Cafe De Smederij-Sa Lolla- Loburg.
De werking van de Roskorenmolen.
Het paard (ros) liep max 1 uur zijn rondjes en dreef zo het grote kroonwiel aan. (Een slechte baas liet hem wel 2 uur lopen). Vaak werd een zandloper gebruikt en een slim paard wist als de zandloper erdoor was en stopte dan subiet. Daarna werd er gewisseld of het ros kreeg een pauze en de haverzak. Om niet dol te worden van het rondjes lopen kregen ze vaak blindlappen voor en ook werd er turfmolm op de vloer gestrooid. Om de loop schoon te houden kreeg het paard onder zijn staart een drollenzak. Als het grote kroonwiel draaide, dreven de kammen verschillende rondsels of schijflopen aan. De loper of de bovenste molensteen van een steenkoppel verdeelde de graankorrels en maalde het tot fijn zacht meel dat zo als eindproduct in de zak stroomde.
Deze informatie is onderdeel van de 4,5 km lange wandeling ‘Op stap langs wind, water en paardenkracht, 6 eeuwen Wageningse molens’. Meer informatie over deze wandeling vind je op de website van Molenmarkt Wageningen. Hier vind je ook een plattegrond met daarop de route. De volgende ‘molen’ op deze route is de ‘Rosgrutmolen’. Ga hiervoor naar Hoogstraat 48, de plaats van de QR-code bevindt zich daar op de deur.