Molen 3

Van de Schorsmaalderij van de Gebr. Roes naar de Graanmaalderij van de Fa. Looijen

1907 – 1980

In de voormalige 1e Gerdesstraat begon rond 1907 J.B. Roes & Zonen een forse en voor die tijd moderne schorsmaalderij om run te verkrijgen, die nodig was voor de grote leerlooierij, die in 1905 aan de Stationsstraat was gebouwd.

Het is algemeen bekend dat het beroep van leerlooien een vrij smerig en stinkend beroep was. Zo was de stadsgracht in die periode ook behoorlijk vervuild door de afvallen die daarin werden gedumpt. Ook schijnt het zo te zijn dat in de bosschages aan de andere kant van de gracht met miltvuur aangetaste huiden de bodem tot de dag van vandaag verontreinigd heeft.

Het eikeschorsmalen in de Gerdesstraat gebeurde met molenstenen die aangedreven werden door een flinke gasmotor van 80 PK. Deze schorsmaalderij was de doodsteek voor de traditionele windeekmolen  “De Ooievaar”, die aan de huidige Generaal Foulkesweg stond (molen 16 in deze route). Eek staat voor eikeschors, dat veel run bevatte.

De crisistijd in de twintigerjaren ging niet zonder kleerscheuren voorbij aan de gebroeders Roes. In 1930 ging het bedrijf failliet. Nadat de firma Roes failliet ging in 1930, is in het gebouw nog een tijdje groenteveiling geweest voor Wageningen. De grote leerlooierij, op de plaats van de huidige Rabobank, werd overgenomen door de familie Geurtsen, die er een verdieping op lieten bouwen en er daarna de beroemde Schimmelpennincksigaren gingen fabriceren.

De schorsmaalderij in de Gerdesstraat werd net voor of net na WO2 overgenomen door de firma Looijen, die het pand gebruikte voor graanopslag en als graanmaalderij. Rond 1980 werd ook dit industrieel erfgoed met de grond gelijk gemaakt, zoals het er nu nog steeds bijligt. Op de plaats staat nu een gemeentekeet, waar gemeentewerkers hun brood en hun koffie nuttigen.

Bron: beeldbank gemeentearchief Wageningen

Bron: beeldbank gemeentearchief Wageningen (rechts onder: beeldbank De Casteelse Poort)

Bron: foto Hans Dobbe

Deze informatie is onderdeel van de 4,5 km lange wandeling ‘Op stap langs wind, water en paardenkracht, 6 eeuwen Wageningse molens’. Meer informatie over deze wandeling vind je op de website van Molenmarkt Wageningen. Hier vind je ook een plattegrond met daarop de route. De volgende ‘molen’ op deze route is de ‘Roskorenmolen stad Wageningen’. Ga hiervoor naar de Molenstraat 6, de plaats van de QR-code bevindt zich daar achter hat raampje in de portiek van Sa Lolla en café Loburg.