Molen 2

Motorgraanmaalderij van Van Ingen

Olympiaplein, aan de 2de Buurtseweg

1906 – 1962

In de omgeving van de Benedenbuurt was van oudsher al naast boerenbedrijvigheid, ook veel nijverheid te vinden. Onder andere leerlooiers, leerbewerkers, wagenmakerijen, slagerijen, klompenmakers, een smederij. Ook een graanmaalderij, die in 1907 door A. van Ingen werd opgericht. Geen molen in de traditionele betekenis, dwz aangedreven door natuurlijke energie, maar door een puffende zuiggasmotor  van 16 PK, die daarmee met molenstenen graan vermaalde tot meel. Wanneer het bedrijf zijn activiteiten stopte, is niet precies bekend, maar we weten wel dat de bedrijfsactiviteiten werden overgenomen door de Firma Looijen, die ook in de 1e Gerdesstraat (zie molen 3) een graanmaalderij bezat. Rond 1962 werd het gebouw in de Buurtseweg gesloopt, evenals vele woningen plus het hele wegenplan vanaf de Brakelse brink tot aan de Dolderse brink.

De maalderij en de Buurtseweg heeft gelegen aan de westelijke kant onder de onlangs gesloopte sporthal en grensde aan het huidige pand van de Woningstichting.

Deze informatie is onderdeel van de 4,5 km lange wandeling ‘Op stap langs wind, water en paardenkracht, 6 eeuwen Wageningse molens’. Meer informatie over deze wandeling vind je op de website van Molenmarkt Wageningen. Hier vind je ook een plattegrond met daarop de route. De volgende ‘molen’ op deze route is de ‘Motorschors en Graanmaalderij’. Ga hiervoor naar de Gerdesstraat, de plaats van de QR-code bevindt zich daar op de paal bij de schaftkeet van de gemeente.