Molen 16 en 17

Windeek- en korenmolen ”De Ooievaar”

hoek Otto van Gelreweg/Gen. Foulkesweg

1617 – 1908.

In 1617 wordt Eekmolen De Ooievaar ingericht tot koren- en runmolen in erfpacht uitgegeven. Hier werd eikeschors (eek) voor de run gemalen, nodig voor het looien van huiden. Plaatselijk waren er leerbewerkers als zadelmakers, riemen, schoenen, laarzen, paardentuig, ed.

Op 8 februari 1844 kwam de molen “de Ooijevaar” in bezit van Reyer Rutgers.

Op 17 dec 1889 komen de Eekmolen en de stenen Korenmolen in het bezit van Reyer Rutgers. Misschien heeft deze koop ook te maken met het afstoten van de stoommaalderij aan de Veerstraat in 1891. Als Roes in zijn nieuwe fabriek in de Gerdesstraat schors gaat malen vanaf 1905 is het gebeurd met “De Ooievaar” als Run- of Eekmolen. In 1908 wordt de Ooievaar afgebroken.  Foto gevelsteen 1926  Een  gevelsteen herinnert nog steeds aan de molen in de muur van notaris Smit. 

Zoon van Reijer Rutgers is succesvol in het maken van kunstmolenstenen. Hij begon in 1900 er mee. Het bedrijf, vanaf 1916  aan de Arboretumlaan, hield op in 1983 nadat kleinzoon Jacob Rutgers overleed.

Roskorenmolen bij eekmolen “De Ooievaar”

Onbekend – 1779                                                         

Het bestaan van deze rosmolen blijkt uit de aanwezigheid op een kaart en de volgende beschrijving: Kaart rosmolen bij de Eekmolen(1779) “Een hoft die de muller gebruijkt en daar de rosmolen gestaen heeft/ De bovenweg naar Arnhem/ de koornmullers huijs en hof/toebacland, molen en werft afgescheijden met een toebac-hegge die allentwege vernieuwd wordt.”

Den Eekmolen: een hoft die de muller gebruijkt en daar de rosmolen gestaen heeft.
Een molen en werft aftgescheijden met een toebaxhegge die alletwegher vernieuwt word.

Deze informatie is onderdeel van de 4,5 km lange wandeling ‘Op stap langs wind, water en paardenkracht, 6 eeuwen Wageningse molens’. Meer informatie over deze wandeling vind je op de website van Molenmarkt Wageningen. Hier vind je ook een plattegrond met daarop de route. De locatie van de volgende ‘molen’ op deze route is de ‘Windkorenmolen “De Vlijt”‘. Ga hiervoor naar de Harnjesweg 54a, de plaats van de QR-code bevindt zich daar op de deur.