Molen 13

Stoomkorenmolen en Schorsmolen

Veerstraat 55

1860 – 1891.

De stoomkorenmolen staat centraal op deze afbeelding, aan de rechter kant staat windkorenmolen ‘de Eendracht’

Reijer Rutgers en Hendricus Pannekoek stichtten in 1860 deze stoomgraanmaalderij. Reijer Rutgers was sinds 1845 eigenaar van molen De Ooievaar. Reijer Rutgers  wordt samen met Lambertus Rutgers eigenaar van de stoomkorenmolen. Waarschijnlijk werd deze stoommaalderij nu ook omgebouwd voor de  runproduktie.

Deze voor die tijd moderne maalderij was geen lang leven beschoren, want in 1891 werd alles verkocht en gesloopt. De reden voor dit korte bestaan wordt nergens beschreven, maar het zal ongetwijfeld geen groot succes zijn geweest.

Deze informatie is onderdeel van de 4,5 km lange wandeling ‘Op stap langs wind, water en paardenkracht, 6 eeuwen Wageningse molens’. Meer informatie over deze wandeling vind je op de website van Molenmarkt Wageningen. Hier vind je ook een plattegrond met daarop de route. De locatie van de volgende ‘molen’s op deze route zijn de ‘Standerd windkorenmolen’ en ‘Windkorenmolen “de Eendracht”‘. Ga hiervoor naar de Generaal Foulkesweg 34-38, de plaats van de QR-code bevindt zich daar op het parkeerpaaltje.