Molen 10

Rosgrutmolen

Nudepoort, Hoogstraat 4

1784 – 1827.

Ook deze molen was een Grut- of Boekweitmolen en wordt genoemd in 1784

Barend van Zadelhoff erft op 30 januari 1784  “1 huijs, schuer, grutmolen, hoff en erven aan de Hoogstraat /hoek Stadswal bij de Nudepoort.”

In 1827 wordt de grutmolen verkocht aan Nicolaas Pannenkoek. Als eigenaar van de Eendracht koopt en sloopt hij waarschijnlijk de molen om zijn monopoliepositie te versterken. Pand was voorheen van Bakker Maasland met de uitgang aan het Emmapark. Nu knipt daar kapper Ilayda. Begin 80er jaren leverde De Vlijt bij bakker Maasland nog een tijd meel, zonder dat we daar weet van hadden dat daar een rosmolen had gestaan.

Op de bovenstaande kaart staat deze Rosgrutmolen in het rode vakje met nr. 5.

Deze informatie is onderdeel van de 4,5 km lange wandeling ‘Op stap langs wind, water en paardenkracht, 6 eeuwen Wageningse molens’. Meer informatie over deze wandeling vind je op de website van Molenmarkt Wageningen. Hier vind je ook een plattegrond met daarop de route. De locatie van de volgende ‘molens’ op deze route zijn de ‘Rosoliemolen’ en de ‘Olie-, Hout-, Zaag-, Pel-, Korenwindmolen’. Ga hiervoor naar Grebbedijk bij de haven, de plaats van de QR-code bevindt zich daar op de paal bij de bank bij de haven.