Molen 1

Windkorenmolen “De Vlijt”

1879 – heden.                                                                                      

De allerlaatste windkorenmolen in onze stad, die ook sinds 1879 nog steeds dagelijks in vol bedrijf is voor bakkerijen, groothandels en natuurlijk voor de vele thuisbakkers. We hebben het natuurlijk over onze eigen werkende windkorenmolen op Harnjesweg 54a: Korenmolen “De Vlijt”, tevens startpunt van de wandeling ‘Op stap langs wind, water & paardenkracht’. Korenmolen “De Vlijt” wordt gebouwd in 1879 door Jan Hulshuizen. In 1879 beveelt Jan Hulshuizen zich aan als “Uwedele dienstwillige dienaar”.

Molen ‘de Vlijt’ voor de restauratie in 1979. Molen ‘de Vlijt’ heden ten dage.

Bart Mols is de huidige molenaar. De molenwinkel is geopend van donderdag t/m zaterdag. “De Vlijt” trekt het hele jaar door buitenlandse bezoekers, die de in vol bedrijf zijnde windkorenmolen niet verwachten tussen de bebouwing. De molen is het middelpunt van de jaarlijkse Molenmarkt op de 2e zaterdag van september.

Deze informatie is onderdeel van de 4,5 km lange wandeling ‘Op stap langs wind, water en paardenkracht, 6 eeuwen Wageningse molens’. Meer informatie over deze wandeling vind je op de website van Molenmarkt Wageningen. Hier vind je ook een plattegrond met daarop de route. De locatie van de volgende ‘molen’ op deze route is de ‘Motorgraanmaalderij van van Ingen’. Ga hiervoor naar het Olympiaplein (naast het gebouw van de woningstichting), de plaats van de QR-code bevindt zich daar op de paal bij de parkeerautomaat.