Column: de 6de rosmolen

Tot aan de 41ste Molenmarkt op 14 september verschijnt er iedere week een verhaal geschreven door oud molenaar Hans Dobbe van een van de vele molens, die ooit in Wageningen werkten en een levendig panorama vormden in onze stad.Schilderachtig mooi en voor velen nog totaal onbekend tot nu toe.

Op de hoek Hoogstraat-Emmapark was de zesde rosmolen in de binnenstad tussen tenminste 1784 en 1827. (Foto H. Dobbe)

De zesde rosmolen in de Wageningse binnenstad stond aan de wal bij de Nudepoort op de hoek met de Hoogstraat. Deze molen was ook een grutmolen en wordt genoemd op 30 januari in 1784.

Barend van Zadelhoff erfde toen “een huijs, schuer, grutmolen, hoff en erven aan de Hoogstraat/hoek stadswal bij de Nudepoort. (Verder drie gouden oorknoppen, een zilveren beugel met zijn tas, en dito snuijfdoosie, en dito naaldkoker, en dito breijklosie, een paar dito gespelt, een psalmboek met de krammen, en een doosje met kant, en geld.) Barend trouwde met Gerharda Pannekoek in 1797. Zij was een zus van Nicolaas Pannekoek, de latere eigenaar van molen De Eendracht, de in 1996 gesloopte windkorenmolen aan de Gen. Foulkesweg.  Over de grutmolen is verder niet veel bekend. Wel dat in 1827 bij een boedelscheiding Nicolaas Pannekoek ook een deel krijgt.

In de meidagen van 1940 is het perceel, waar de grutmolen in stond helemaal verwoest en is er nieuw gebouwd in de stijl van de Delftse School. De eerste steen werd op 22 juni 1942 gelegd door Kees de Heus, 6 jr oud. Daarin de tekst: Gevestigd 1858, verwoest mei 1940. (ontwerp van J.J. de Goede, oprichter van Oud Wageningen en eerste voorzitter)

Bakker J.A. Maasland heeft hier nog jarenlang zijn brood- en banketbakkerij gehad met de zij-ingang aan het Emmapark. Ondergetekende heeft hier ook nog een tijd wekelijks meel geleverd, zonder weet te hebben dat op deze plaats 150 jaar eerder ook een molenaarsbedrijf gevestigd was.  Hierna was er vanaf 1997 enkele jaren Reisbureau Nijenhuis bv. En momenteel is er de kapperszaak Ilayda in het hoekpand.

Brononderzoek: Historische Vereniging Oud Wageningen.