Column: Molenmarkt zonder wieken.

“In 1985 werd ik in het voorjaar ontwiekt, van mijn wieken ontdaan. Kortom mijn roeden werden een voor een uit mijn as gehaald en daarna werd mijn zware bovenas met een hoge kraan uit de kap getrokken. Ik heb het er in dat jaar nogal moeilijk mee gehad, 9 maanden zonder wieken en dat voor een windkorenmolen. Mijn molenaar wilde namelijk een ander wieksysteem hebben dat beter de onregelmatige windturbulenties kon opvangen  die door de toenemende bebouwing steeds vaker optraden. Gelukkig is het in dat jaar allemaal goedgekomen, al prijkte wel op de dag van de zevende Molenmarkt een spandoek op mijn stelling met “Ik wil mijn wieken terug.””

De 5 meter lange as moest nl vervangen worden door een nieuw gegoten as die hol was waardoor de remkleppen bediend konden worden bij teveel wind en teveel turbulenties. Het gieten van een nieuwe as mislukte vier keer achter elkaar, waardoor  deze hele operatie een stukje langer dan de bedoeling was. De oude as draait nu zijn rondjes in de standerdmolen van Brielle. Nadat de nieuwe as weer in de kap was gestoken kon alles weer opgebouwd worden en werden de roeden voorzien van een nieuw wieksysteem met remkleppen die automatisch zich openden, dmv de zwichtstang door de holle as, wanneer de molen te hard zou draaien.  Net voor Kerstmis 1985 werd het werk voltooid.